Állatbarát Magazin 2021-06-23

Így tarts törpehörcsögöt!


Hazánkban egyre népszerűbb házikedvenc a hörcsög. Mivel egy viszonylag egyszerűen tartható kisemlősről beszélünk, sok szülő dönt úgy, hogy gyermekének első háziállatként hörcsögöt szerez be. A helyes hörcsögtartást illetően sajnos a mai napig számtalan tévhit kering az interneten, és ezen nem segít az sem, hogy rengeteg kereskedésben hangzik el téves információ nap mint nap. Magyarországon két  törpehörcsög faj szerezhető be: dzsungáriai törpehörcsög és roborovszki törpehörcsög. Cikkünkben összeszedtük, mire érdemes figyelned, ha bármelyik fajból szeretnél néhányat.

 

Honnan szerezd be a hörcsögöt?

Bár hörcsögöt szinte bármelyik kereskedésben lehet vásárolni, érdemes inkább tenyésztőt felkeresned, hiszen így garantáltan egészséges állatot kapsz. Magyarországon egyetlen törpehörcsög tenyészet működik, a Smallsteps Hamstery.

Ha hörcsög örökbe fogadás mellett döntenél, arra is van lehetőséged. Ebben az esetben egyeztess a Hörcsögmentés nevű szervezettel. Tőlük megunt, kidobott hörcsögöt vehetsz magadhoz. Egyetlen hörcsög örökbe fogadásával két életet menthetsz meg, hiszen a hozzád került állatnak szép otthont biztosíthatsz, a helyére pedig újabb mentett érkezhet az alapítványhoz.

 

Egyedül tartott hörcsög = boldog hörcsög

A hörcsögöket csak egyedül szabad tartani. Ha többet tartasz együtt, bármelyik pillanatban verekedésbe kezdhetnek, ez pedig akár halállal is végződhet. Sokan azt gondolják, hogy a hörcsögök egyedül  magányosak, és a boldog élethez társra van szükségük, de ez tévedés! A hörcsögöd igazán boldog csak akkor lehet, ha egyedül él.

Jó, ha búvóhely is található a hörcsög lakhelyén

 

Az ideális lakhely ismérvei

A törpehörcsög lakhely kialakításakor az alábbiakat kell szem előtt tartanod:

  • a lakhely alapterülete minimum 3.000 cm2 legyen (ez lehet akár 100*30, 75*40, 60*50 cm alapterületű)
  • a lakhely lehet terrárium, akvárium, ketrec, műanyag tárolódoboz vagy búrorlapokból készült hely
  • szükséges egy legalább 20 cm átmérőjű futókerék, ami nem rácsos, hanem zárt futófelületű
  • szórj be legalább 10 cm vastagon almot, hogy tudjon benne ásni (ez lehet kenderalom, lenalom, papíralom vagy faforgács)
  • érdemes beszerezned legalább egy-két faházat, de javasolt több búvóhely, illetve néhány természetes dekoráció
  • tegyél be a lakhelyre egy nagyobb edényben néhány cm vastagon csincsillahomokot, amiben hempergéssel és ásással tisztítani tudja a bundáját
  • biztosíts minden nap friss ivóvizet golyós/szelepes itatóban vagy tálban

 

A megfelelő étrend

A hörcsögök fő táplálékát különféle magvak alkotják, ez egészül ki friss zöldekkel és rovarokkal. Törpehörcsögnek naponta körülbelül 1 teáskanálnyi magkeveréket kell adnod. Emellé kínálj fel minden nap valamilyen zöld eleséget. Ez lehet akár zöldség, csíra vagy mezei növény. két-három naponta pedig biztosíts neki szárított rovarokat is. Emellé néha adhatsz neki különböző finomságokat: olajos magvakat, szárított zöldségeket és szárított gyógynövényeket, stb.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.


Cikkajánló


Húsvéti békák a miocén ősvilágban Állatbarát Magazin
Az ázottkutya-szag titka


ROVATAINK

Állatgyógyászat Etetés, gondozás Felszerelések Hírek Kutatás Olvasóink írták Önök kérdezték Statisztika TudnivalókWeboldal üzemletetés: Iwebs