Állatbarát Magazin 2021-04-01

Húsvéti békák a miocén ősvilágban


A felmelegedés hatására lassan felpezsdülnek téli nyugalmukból a békák, és tömegesen indulnak el szaporodóhelyeik (állóvizek, lassabb vízfolyások, pocsolyák) felé, hogy eleget tegyenek a természet hívó szavának. Ez történt a napokban az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen is, ami zárva van ugyan, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei mégis mentőakcióba fogtak.


Fotó: osmaradvanyok.hu


A Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület fogadóépületének parkolóját terelő-, és védőhálókkal kerítik le, a vonuláskor útjukat nem találó kétéltűeket összegyűjtik, és találkahelyükre, a tóhoz viszik.

A terület vonuló tömegfaja a barna varangy, jelentős egyedszámban fordul elő az erdei béka és a levelibéka, de egy kis szerencsével pettyes gőtével is lehet találkozni.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark szabadon látogatható helyszínein járóknak sem árt tudni, hogy a kétéltűek szaporodó helyeit sok esetben közút választja el a telelőhelyektől. Ezen útszakaszok, átkelésekor a békák jelentős hányadát elgázolják. Figyeljünk rájuk az utakon! Magyarországon minden kétéltű- és hüllőfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, ráadásul hasznosak.

A békák vonulásáról EZEN a linken olvashatnak egyedi stílusú cikket, ajánljuk! 

 

A lenti képen az látszik, ahogy a nőstény hátán „lovagoló" varangy hím állcsúcson rúgja a másik próbálkozó hímet.

Fotó: osmaradvanyok.hu

A nőstény hátán „lovagoló" aranybéka hím állcsúcson rúgja a másik hímet / Fotó: osmaradvanyok.hu


Cikkajánló


Így tarts törpehörcsögöt! Állatbarát Magazin
Az ázottkutya-szag titka


ROVATAINK

Állatgyógyászat Etetés, gondozás Felszerelések Hírek Kutatás Olvasóink írták Önök kérdezték Statisztika TudnivalókWeboldal üzemletetés: Iwebs