Állatbarát Magazin 2021-03-01

7 tévhit és tény a kutyaruháról


Az idei télen is volt néhány nagyon hideg nap, amikor bizony még nekünk is jó melegen fel kellett öltöznünk. Sok gazdi fejében biztosan felmerült a kérdés: a kutyám vajon nem fázik? Nem kéne neki kutyaruha? Cikkünkben a kutyaruhákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és tényeket vizsgáltuk meg. 


Érdemes jól átgondolni, milyen kutyaruhát vegyünk


1. tévhit: Minden kutyának szüksége van télikabátra, hogy védve legyen a hidegtől. 

Tény:

Az első kérdés, ami felmerülhet az emberben, amikor azon elmélkedik, hogy kell-e a kutyáknak télikabát az az lehet, hogy vajon MINDEN kutyának szüksége van rá?

Nem minden kutyának van szüksége kabátra vagy pulóverre amikor télen kimerészkedik, azonban a rövidebb szőrű fajtáknak, a kölyköknek, az idősebb kutyáknak, valamint az egészségügyi problémával küzdőknek előnyére válhat az extra meleg. 

Keressen olyan kutyaruhát, ami megfelelően védi a nyakat és a hasat, valamint a nyak és farok közötti területet. 

 

2. tévhit: Minden kutya meg tudja szokni a kabát viselését. 

Tény:

Vannak kutyák, akik kényelmetlenül érzik magukat ruhában, őket soha nem szabad a viselésükre kényszeríteni. Míg hidegben sok kutyának előnyére válik az extra réteg, hagyja, hogy az első alkalommal kutyája a házban is viselje a kabátot egy pár percig. Ha kedvence passzívvá válik, vagy felveszi a híres „dermedt” pozíciót, vesse el az ötletet. 

 

3. tévhit: A nagyobb kutyáknak nem kell téli kabátot vagy pulóvert viselniük. 

Tény:

Amikor azon gondolkozunk, hogy szükségük van-e a kutyáknak télikabátra, egyesek automatikusan kizárhatják a nagyobb fajtákat. Bizonyos fajtákat kifejezetten vastagabb vagy sűrűbb szőrzetükért tenyésztettek, ilyen például szibériai husky. Azonban vannak olyan nagytestű fajták, akik számára előnyös lehet a kabát, ezért mindig az adott kutya szükségleteit kell felmérni. Az agarak például érzékenyebbek a hidegebb időjárásra, így előnyükre válhat az extra réteg. 

 

4. tévhit: Ha úgy néz ki, mint egy pulóver, akkor melegen tartja a kutyámat.

Tény:

Ez így nem igaz. Egy cocker spánielnek például érdemes vízálló kutyaruhát venni, így a szőre száraz marad a téli havas séták során is. A vízálló ruházat védi a harmatos fűtől és bokroktól is. A mi télikabátunkhoz hasonlóan a polár bélés kényelmes és védi az állatot a hidegebb hőmérsékletektől. 


5. tévhit: A kutyaruhának szorosnak kell lennie, hogy a lehető legmelegebb legyen.

Tény:

Egy másik kérdés, ami felmerülhet: hogyan kell a kutyaruhát viselni? Az emberek is szeretnek mozogni a télikabátban, a kutyák ugyanúgy. A zárt, de nem túl szoros ruházat a megfelelő. 

Ügyeljen arra, hogy ne legyenek lógó cipzárak, patentek vagy alkatrészek, amelyek dörzsölhetik vagy irritálhatják a kutyát. Ügyeljen a tépőzáras hevederek vagy rögzítők elhelyezkedésére is! Sokat segíthet, ha a boltban fel tudja próbálni kutyájára a ruházatot.


6. tévhit: A kutyák tappancsai rugalmasak és védik őket az elemektől.

Tény:

A vegyszerek felszívódhatnak a kutyák érzékeny tappancsain keresztül. Ezeket a vegyszereket a kutyák megnyalhatják, ami súlyos problémákat is okozhat. Vannak, akik kutyacipőt választanak, ami jó ötlet a téli hónapokban. Séta után alaposan mossa meg kutyája tappancsait, esetleg meleg vizet és egy mosogatórongyot használva olvassza fel a lábuk alján keletkezett jeget.


7. tévhit: A kabátnak és a pulóvernek nehéznek kell lennie.

Tény:

A technológia fejlődött a ruhapiacon, és ugyanez igaz a kutyaruhákra is. A vékony az új vastag ruházat! Vásárlás előtt érdemes egy kisabb kutatást végezni az interneten. Legyen óvatos, a nehezebb nem feltétlenül jelent jobbat. Ha egy kabát túl meleg, a kutyák túlmelegedhetnek.

Bank Nóra


Cikkajánló
ROVATAINK

Állatgyógyászat Etetés, gondozás Felszerelések Hírek Kutatás Olvasóink írták Önök kérdezték Statisztika TudnivalókWeboldal üzemletetés: Iwebs