Állatbarát Magazin 2021-02-12

Sastérkép készült Magyarországról és a régióról


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve 2021 januárjában tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. A megfigyelők több mint ezer rétisast és csaknem hatszáz parlagi sast vettek számba.


A sasok fokozottan védettek, mégis ritkák / Fotó: Pixabay


Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében idén immáron negyedik alkalommal a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így most ismét a Kárpát-medence közös téli sastérképe készülhetett el olvasható az MME tájékoztatásában.

A közlemény szerint a 690 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember az egy időben végzett megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sastelelőhelyét felmérte.


A hat résztvevő közép-európai ország összesítésében 1347 rétisast és 763 parlagi sast, 24 szirti sast és 6 fekete sast figyeltek meg. A sasfajok mellett további 13 ragadozómadár-faj több mint 20 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek. A magyarországi megfigyelések összesen mintegy 21 600 négyzetkilométert, az ország területének 24 százalékát fedték le, ami a sasszinkronok történetének messze legmagasabb értékét jelenti.

A kutatók a felmérés során az országos állomány jelentős részét, 1025-1076 rétisast és 550-578 parlagi sast vettek számba. Pontos számot azért nem lehet közölni, mert az eredményekbe bele kell kalkulálni azt is, hogy a felmérés során néhány madár átmozoghat a számlálók számára kijelölt területről, így más kutató is lajstromba veheti őket.

A természetvédők felhívják a figyelmet arra, hogy a fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok még ma is ritkák. A felmérés során 100 négyzetkilométerenként átlagosan 4,98 rétisas és 2,67 parlagi sast sikerült megfigyelni.

 

Az MME tájékoztatása szerint még a sasban gazdag élőhelyeken is átlagosan 2926 focipályányi területet bejárva látható egyetlen rétisas, és közel 5454 focipályányi területet kell átvizsgálni ahhoz, hogy egy parlagi sas kerüljön látótávolságba.

 

A négy sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. A réti- és a parlagi sasok mellett öt szirti sast és négy fekete sast, valamint további tizenhárom faj mintegy 19 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek. (MTI)


Cikkajánló


Új agility pálya segíti a menhelyi kutyák örökbefogadását Állatbarát Magazin
Ivartalanítási program indul a kóbor kutyák számának csökkentésére Állatbarát Magazin
Online képzést indít kutyatartóknak a Nébih Állatbarát Magazin
A nyúl nem játék! Állatbarát Magazin
Vadmacska-fajmegőrzési programot indított a Budakeszi Vadaspark Állatbarát Magazin
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd Állatbarát Magazin


ROVATAINK

Állatgyógyászat Etetés, gondozás Felszerelések Hírek Kutatás Olvasóink írták Önök kérdezték Statisztika TudnivalókWeboldal üzemletetés: Iwebs