Állatbarát Magazin 2018-11-05

Macska a múzeumban


Behemót macska irodalmi alakjára összpontosító tárlatvezetést indít novembertől a moszkvai Bulgakov-múzeum abból az alkalomból, hogy a Mester és Margarita című regény által világhírűvé vált „​gyanús hírű lakásba”​ egy fekete kandúr költözött.Pjotr Manszilja-Kruz, a múzeum igazgatója újságírókkal közölte, hogy komoly, a szöveghűségre erősen ügyelő műgonddal választották ki a macskát a lakásba, ahonnan az irodalmi remekmű szerint „​rendre nyomtalanul eltűntek a lakók". Bulgakov leírása szerint - Szőllőssy Klára fordításában - Behemót „​egy vadkan nagyságú, hatalmas fekete kandúr, koromfekete, mint egy varjú, vagy mint a szurok, olyan hetyke bajusszal, akár egy régi vágású lovassági tiszt”​.
Moszkvában immár két múzeumi macska él hivatalosan Behemót néven, mindkettő a Bolsaja Szadovaja utca 10. szám alatt, ahol valaha az író lakott. Az első, egy feketeszőrű szibériai-perzsa keverék 2005 óta „​dolgozik”​ a 2004-ben megnyílt, és magánintézményként fenntartott Bulgakov-házban, amelyhez egy színházterem is tartozik. Mint kiderült, a kandúrnak saját állatorvosa és stylistja van, és különleges étkeztetésben részesül. Az idei uborkaszezon tiszavirág-életű szenzációja volt, hogy a hatkilós, „​nehéz természetű”​ macskának augusztus 1-jén néhány órára nyoma veszett. Mint kiderült, egy környékbeli nő be akarta fogadni, mert megítélése szerint rosszul bántak az állattal. A vádat Nyikolaj Golubev, a Bulgakov-ház igazgatója cáfolta, és bejelentette, hogy a macska ismét „​munkába állt, miután vitaminkúrát és GPS-nyomkövetős nyakörvet kapott”​.
A Moszkva városa által üzemeltetett Bulgakov-múzeumot 2007-ben nyitották meg a Bulgakov-ház tőszomszédságában, abban a „​nem is éppen rossz, de gyanús hírben”​ álló valamikori közös lakásban, amelynek egyik szobájában az író 1921 és 1924 között élt. Ide költöztették most be a rivális macskát. A Mester és Margaritában Behemót a Moszkvában Woland professzor alakjában megjelenő Sátán egyik segédje. Az irodalomtörténészek egyik elmélete szerint alakját Bulgakov a saját macskájáról, a ravasz és torkos Fljuskáról mintázhatta. A macska néhány regénybeli kijelentése - például az, hogy „​nem rosszalkodom, nem bántok senkit, a benzinfőzőt javítom”​ - szállóigévé vált Oroszországban.


Cikkajánló


Új agility pálya segíti a menhelyi kutyák örökbefogadását Állatbarát Magazin
Ivartalanítási program indul a kóbor kutyák számának csökkentésére Állatbarát Magazin
Online képzést indít kutyatartóknak a Nébih Állatbarát Magazin
A nyúl nem játék! Állatbarát Magazin
Vadmacska-fajmegőrzési programot indított a Budakeszi Vadaspark Állatbarát Magazin
Sikeres volt az online állatvédelmi párbeszéd Állatbarát Magazin


ROVATAINK

Állatgyógyászat Etetés, gondozás Felszerelések Hírek Kutatás Olvasóink írták Önök kérdezték Statisztika TudnivalókWeboldal üzemletetés: Iwebs