

Csökken a kutyák várható életkora Európában, egyre többen szenvednek civilizációs ártalmaktól, pont mint az emberek. Az ok a nem megfelelő táplálás. Szemléletmódváltásra van szükség – állítja Böszörményi Andrea kisállat dietetikus.
Attól, hogy a kutya felköltözött a kanapéra, az emésztőrendszere nem változott, maradt ragadozó – hangzott el Magyarország első kutyadietetikai rendezvényén a Farkasfesten. Egyre több kutya szenved civilizációs ártalmaktól, Európában minden negyedik elhízott. Csökken a várható életkor, nő az allergia, az ízületi problémák, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések gyakorisága. „Az egyik fő ok, a nem megfelelő táplálás. Ezért szerveztük a rendezvényt, melynek célja az egészséges kutyatáplálás népszerűsítése. Szemléletmódváltásra van szükség” – mondta Böszörményi Andrea kisállat dietetikus, a Farkasfest szervezője.
Sok problémát okoz a helytelen etetés
A legnagyobb probléma a túletetés és a nem megfelelő összetételű étrend. Egy friss amerikai tanulmány szerint a kutyák 56%-a kórosan elhízott az Egyesült Államokban. Évről évre egyre több gazdi jelenik meg kutyájával az állatorvosi rendelőkben allergiás tünetekkel, mint például a lábrágás, a piros, gyulladt a bőr vagy az emésztőrendszeri problémák. Az ételallergia és az étel-intolerancia, sőt a környezeti allergiák is mindennapos problémává váltak már kutyáink életében is. Aki allergiás tüneteket észlel a kutyáján, mielőbb forduljon állatorvosához. „Ha felütötte a fejét az allergia, a legfontosabb, hogy törekedjünk megtalálni a tünetek kiváltó okát. Ehhez a gazdi aktív közreműködése szükséges – a cél az, hogy találjuk meg és zárjuk ki az allergiás tüneteket okozó összetevőket az étrendből. Ez egy hosszú folyamat, amihez sok türelem kell” – tanácsolja Böszörményi Andrea.
A kutya opportunista ragadozó: annyit eszik, amennyit adunk neki. És ha ez nem lenne elég, a kunyerálás mesterei. Sokan követik el azt a hibát, hogy egész nap nasival, jutalomfalattal „tömik” a kedvencüket, amit nem is számítanak bele a napi ételmennyiségbe. Rengeteg baj forrása, ezért óriási problémát jelent a nem megfelelő étrend. Sokan nem tudják, hogy például a csoki egyenesen méreg. Böszörményi Andrea szerint, tudomásul kell venni, hogy attól mert a kutya felköltözött a kanapéra még nem változott meg az emésztőrendszere. Továbbra is egy ragadozó gyomrú, tarajos fogazatú állat – a kis csivava és a németjuhász egyaránt.
Mi az, amit tehetünk?
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk egészséges és hosszú életet éljen, törekedni kell a változatos és természetes táplálásra. Hogy mi számít egészségesnek, arról több tudományos álláspont létezik. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a kutya a jó minőségű állati eredetű fehérjét (húst) tudja a legjobban hasznosítani.Az egészséges étrendben minél nagyobb arányban legyen hús, ha lehet, kerüljük a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat és a túlzott szénhidrátbevitelt. Nézzük meg a megvásárolt élelmiszerek címkéit, összetevőinek listáját és lehetőleg kerüljük az ízfokozót, cukrot, színezéket tartalmazó eledeleket és jutalomfalatokat. Aki szeretné egészségesen táplálni a kutyáját tájékozódjon, keressen kutyadietetikai témájú cikkeket az interneten. Böszörményi Andrea szerint a tudatosság, az odafigyelés már fél siker. Legyünk tudatosak, figyeljünk rá, hogy kedvencünk ne legyen túlsúlyos, válasszunk számára minél egészségesebb étrendet. Végül tartsuk szem előtt, hogy a kutya mégis csak egy ragadozó, ne adjunk neki olyat, ami egy ragadozó gyomor számára nem természetes.
Formálódó szemléletformáló közösség
Több mint 200 gazdi vett részt a kutyájával együtt a Farkasfesten. A kutya dietetika mellett ízületi problémákról, allergiáról, sportsérülések elkerüléséről szóló előadásokat hallhattak résztvevők. A szervezők sikeresnek értékelik a rendezvényt, melyet a tervek szerint jövőre újra megrendeznek. A célok között szerepel egy olyan közösség létrehozása, amely szerepet vállal az egészséges kutyatáplálás szemléletének elterjesztésében.
Állatgyógyászat Etetés, gondozás Felszerelések Hírek Kutatás Olvasóink írták Önök kérdezték Statisztika Tudnivalók